Category: Architecture, All, Community & Leisure

Project Details: Visitors Centre

Client: RSPB

Location: Burton Mere, Wirral

Project Description:

Paddock Johnson were appointed as architects for the new visitors centre and hide at Burton Mere, following a 2-stage creative design competition run by the RSPB. Situated at the 45 hectare Dee Estuary nature reserve near Burton in Cheshire, the RSPB’s requirements were for a facility to act as a focal point for information and orientation and to offer visitors panoramic views of the newly created wildlife spectacle. 

The RSPB’s vision was to create a bespoke and unique building that would sit comfortably in the exceptional landscape whilst also promoting high standards of sustainability, environmental innovation and sensitive integration. 

Environmental impact was the focus of design concept from the way in which the building perches on the waters edge on stilts to minimise groundworks to the specification of locally sourced timber, sheep’s wool insulation and reclaimed stone, gabion walls. Stack ventilation and a log burner ensure the building remains as ‘off grid’ as possible.

“Excellent Service, awesome final building and a joy to work with the PJP team.” Nicola Scothern — Project Manager, RSPB